Направо към съдържанието

Росенбор (казарма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
казарма Росенбор
Livgardens Kaserne ved Rosenborg
22 август 2010 г.
Карта Местоположение
Видказарма
МестоположениеКопенхаген, Дания
АрхитектЙохан Корнелиус Криегер, Ернст Пейманн
Тип на сградатагарнизон
Изграждане1670 – 1786 г.
казарма Росенбор в Общомедия
Централният павилион
Казармите от градините на Росенборг

Росенбор (на датски: Livgardens Kaserne ved Rosenborg) е казарма на кралската гвардия на Дания.

Намира се в Копенхаген близо до замъка Росенбор. Адресът на сградата е на улица Gothersgade, но е с по-голямо изложение на улица Oster Voldgade.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е наследник на павилиона на Кристиан V Датски, който е построен през 1670 г. с подкрепа от архитекта Ламберт ван Хавен. 2 оранжерийни крила са разположени отстрани, като продължават до новия източен бастион, който е построен през 1650 г. Централният павилион е използван често за кралски банкети, в допълнение към павилиона Херкулес (стария павилион на Кристиан IV), който е превърнат в интимен ермитаж[1].

През 1709 г. целият комплекс е свързан в обща дълга сграда, позната още като Оранжерията. През 1743 г. сградата е реконструирана в бароков стил от Йохан Корнелиус Кригер и е преименувана на Laurierhuset (Къщата на Лаурел).

Когато имотът става прекалено малък за казармите Сьолвгаде, разположени от другата страна на градините Росенборг, механикът Ернст Тейманн е натоварен да трансформира къщата на Лаурел в нов щаб на кралската гвардия. Работа продължава в периода 1785 – 1786 г., като в резултат е надстроен етаж на старата сграда. През 1845 и 1930 г. са направени допълнителни ремонти и изменения[2].

Днес[редактиране | редактиране на кода]

През 1985 г. щабът на кралската гвардия е преместен в казармите Ховелте, които се намират в Алерод и Биркерод, северно от Копенхаген. От тогава гвардейците от казармата Росенборг пазят само Амилиабо, Росенборг и Кристианиборг.

Музей[редактиране | редактиране на кода]

В сградата се помещава малък музей, показващ историята и разни предмети на кралската гвардия от нейното създаване през 1658 г. до днес. Открит е на 12 януари 1978 г.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Livgardens Kaserne // Det Kongelige Livgarde. Посетен на 2 февруари 2011.
  2. Livgardens Kaserne // Philip Wu. Архивиран от оригинала на 2009-09-08. Посетен на 2 февруари 2011.
  3. Livgardens Historiske Samlingезик=da // Den Kongelige Danske Livgade. Посетен на 9 септември 2011.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rosenborg Barracks в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​